top of page

Nieuwsbrief juni 2019

Beste vrienden,

Het is alweer een paar maanden geleden dat ik in Malawi ben geweest. Het was met een goed gevoel en een gerust hart dat ik begin maart het project achterliet. Met in onze Tiyamike Nursery School blije kindjes, leerkrachten die een aangepaste leerplanningvolgen, een extra leerkracht voor sport en spel, een opgesteld voedselplan voor de rest van het schooljaar…

Met weeskinderen die voldoende eten hadden tijdens de hongermaanden en nog een laatste voedselbedeling zouden krijgen een week na ons vertrek.

Ondertussen heb ik minstens maandelijks contact met het Samala-team, via WhatsApp, wat een luxe in vergelijking met vorige jaren. Het slechte nieuws kwam dan ook veel te vlug ….. Half maart trok de verwoestende cycloon Idai over Mozambique en trof hierbij ook het zuidelijk deel van Malawi. Dus ook de regio Zomba, waar onze dorpen gelegen zijn.

Gelukkig al wat in kracht afgenomen, maar toch nog met aanzienlijke schade. Onze 9 dorpen werden geteisterd door hevige windstoten en overstromingen. Zowat een derde van de hutjes werdengedeeltelijk of volledig vernield.

Onze schoolgebouwen kwamen er van af met uitgewaaide deuren en een beschadigd toiletblok … door de overstromingen was de onderliggende ‘beerput’ vol- en overgelopen, wat het zaakje deed kantelen ….

De veerkracht van de mensen daar maakt dat ze niet bij de pakken blijven zitten en blijven jammeren maar snel opnieuw beginnen opbouwen, met elkaars hulp…. met onze financiële hulp…

Onze school heeft nieuwe deuren en het toiletblok is ondertussen ook gerepareerd.

Gelukkig heeft de oogst niet teveel geleden onder de overstromingen. De maiskolven waren zo goed als rijp en konden dus uit het water geoogst en gedroogd worden. Met als positief gevolg dat we van elk van onze 15 Samala-boeren de gevraagde 4 zakken van 50Kg mais terugkregen.

Én, aangezien een goede oogst de maisprijs laat dalen, hebben we ook ineens voldoende mais bijgekocht om voor het volledige volgend schooljaar, én de voedselbedelingen van komende december/januari/februari/maart genoeg voorraad te hebben.

Alle maiszakken werden behandeld tegen ongedierte en netjes opgeslagen in onze beveiligde stockroom. Ons team heeft goed werk verricht !!

Voor het derde en laatste trimester van dit schooljaar schreven zich opnieuw 125 kinderen in. Dat wil zeggen dat we voor het derde jaar op rij een volledige schoolbezetting hebben. Het Samala project wordt in de dorpen aanvaard en geapprecieerd.

Een geruststelling voor de toekomst.

Warme groet,

Danielle

www.samalabelgium.be

info@samalabelgium.be

Recente berichten
Archief
bottom of page