top of page

“Cry me a river”“l cried a river over you”…

Zomba, 14 maart 2023


Ik citeer opnieuw … met dit verschil dat vandaag geen troost kan geboden worden. Er is een gevoel van tristesse dat met geen pen , noch melodie te beschrijven is.


Freddy kwam ongenodigd, maar wel aangekondigd op bezoek. Zondag kwam de cycloon voor de tweede keer aan land in Mozambique. Daarna trok hij door naar Malawi. Het is een van de sterkste stormen die ooit in het zuidelijk halfrond is waargenomen. Enorme hoeveelheden regen, felle wind en overstromingen. Hier in het zuiden van Malawi zijn er de voorbije dagen al zeker 190 doden gevallen. Honderden gewonden en tientallen vermisten.


Het GIET hier echt al 4 volle dagen ONOPHOUDELIJK. Er is zo goed als geen elektriciteit en al twee dagen geen stromend water.

We zitten dus al vier lange dagen vast in ons logement in Zomba.

Maar vanochtend besloten we het te wagen en te proberen met de auto naar het dorp van onze school te rijden.

De weg lag erg slecht en hier en daar waren er serieuze stromen van wassend, kolkend water ontstaan. Vlakbij onze school zijn we dan ook vastgereden, eigenlijk meer van de weg gegleden … tot aan je middel in het water. Omwonenden waren snel ter plaatse en een 12-tal sterke mannen hebben de auto terug op de weg gezet.

We hadden onderweg al gezien hoeveel huisjes/hutten ingestort waren door het vele water. Zo ook aan onze school, apocaliptische beelden. Een tiental huisjes in de onmiddelijke omgeving zijn ingestort. Families met kleine kinderen zonder enige vorm van huisvesting of beschutting. We hebben dan ook de klassen volledig ontruimd en aan de getroffen families aangeboden om in de school een onderkomen te zoeken. De scholen zijn hier nog gesloten tot volgende week omdat er geen doorkomen aan is.

Gevaarlijk ook want onder de slachtoffers zijn er regelmatig jonge kinderen die door de waterstroom worden meegesleurd en verdrinken. Ik heb er beelden van gezien en kan jullie verzekeren dat ze op mijn netvlies gegrifd staan.Ik sprak in vorige nieuwsbrief al over cholera .

De huidige choleraplaag is de grootste die Malawi ooit heeft gekend. Een triest record. Door het water dat alom is zal deze alleen nóg groter worden en vooral de kleinste en zwaksten zullen hieraan sterven.

Nog voor de cycloon kwam, hadden wij in onze school al maatregelen genomen om de hygiëne te verstrengen. Meermaals handjes wassen en dagelijks de toiletten poetsen met chlorine. Ondanks alle voorzorgen hadden heel veel van onze jongste kleuters erge diarree. O.R.S te drinken geven en hopen dat het onder controle blijft.

Cholera verzwakt enorm door de uitdroging. Zo pikten we de eerste week hier een moeder op die haar volledig uitgeputte 12-jarige dochter op de rug droeg. De zon scheen toen nog en het was erg warm. Toch was deze vrouw al enkele uren onderweg en had ze nog ettelijke kilometers voor de boeg om een ziekenhuispost te bereiken. We gaven hen een lift. Ongerust over hoe ze

s’ avonds terug zou moeten gaan. Ongerust of het meisje zou overleven.


Naast cholera steken nu ook infecties op de luchtwegen de kop op.

Alles is nat en doorweekt door de regen. Ook bij diegenen wiens huis gespaard is, is alles nat. Het regent overal binnen. De kinderen en volwassenen laten

hun natte kledij op het lichaam drogen omdat er gewoonweg niks droog voorhanden is. Met bronchitis en longontstekingen tot gevolg. Hiervoor is geen medicatie voorhanden in de dorpen. Als ze geluk hebben kunnen ze terecht in een ‘Under 5 Clinic’ zoals bij ons op school. Elke woensdag is er ‘raadpleging’

behalve bij hevige regen ….


In deze barre en moeilijke tijd zijn er ook blije momenten, zoals nieuw leven.

Bij één van onze medewerkers werd er rond de 10de maart een eerstgeborene verwacht. De man kwam het ons de eerste week van ons verblij trots vertellen.

Zondag, de 12de was Freddy daar. Ik heb nog geen nieuws gehad maar heb al dikwijls aan de jonge moeder moeten denken …


Het is nu dinsdagavond 20:00u en terwijl ik hier zit te schrijven komt het ene noodbericht na het andere hier op onze telefoon binnen.

Kinderen die onder muren van ingestorte huizen bedolven worden, ouderen die een plaats zoeken om de nacht door te brengen.

Alle kleuterscholen (4) die ik ken in de dorpen openen hun deuren.

En ondertussen GIET het hier nog altijd ONOPHOUDELIJK.

Je zou het liefst een potje willen huilen, maar daar is niemand mee geholpen.

Spijtig, tranen genoeg.

Warme groet,

DanielleSamala Belgium vzw – Ond.Nr. 0612990906 Danielle en Bruno Everaert-Dekort Jef Peetersstraat 1 2300 Turnhout Tel. 0476 59 42 49

Rekeningnummer BE83 1430 9315 0215

Fiscaal attest mogelijk door storting op KONTINENTEN vzw : rekeningnummer BE66 7380 3734 7143 met vermelding SAMALA BELGIUM én uw rijksregisternummer

Comments


Recente berichten
Archief
bottom of page