top of page

“Cry me a river”“l cried a river over you”… E. Fitzgerald

Zomba, 4 maart 2023

“Cry me a river”

“l cried a river over you”

… E. Fitzgerald

Ik loop het al dagen te zingen in mijn hoofd. Mooi lied. Maar triest ook …

Zó graag had ik jullie een blije, opgewekte nieuwsbrief gemaakt. Niet altijd hetzelfde verhaal van tegenspoed, kommer en kwel.

Dus laten we toch met een positieve noot beginnen.

We zijn iets meer dan een week opnieuw in Malawi en hebben onze tijd vooral doorgebracht op school. Zo fijn om terug alle lachende gezichtjes te zien!

De leerkrachten en schoolpersoneel allemaal stralend en trots in hun nieuwe uniform. De keuken met de nieuwe tafels die het werk van de ‘cooks’ en ‘cleaners’ vergemakkelijken. De nieuw aangeplante haag die zo goed gegroeid is.

En ja, natuurlijk, hier en daar moet er dringend iets hersteld of herschilderd worden maar het moet gezegd, alles ziet er goed uit.

De school, de dagelijkse werking, loopt als een trein en is tot ver in de omgeving gekend en de wachtlijst voor inschrijvingen is lang. De dorpen zijn momenteel één groene vlek van maïsplanten die binnen twee maanden zullen geoogst worden.

Maisplanten zijn er hier in twee soorten : mooie, groene, 2 meter hoge planten met twee dikke maïskolven en kleine, verpieterde planten die weinig tot helemaal geen oogst zullen opleveren. Of anders gezegd : maïs mét en zonder meststoffen.


Enkel geprivilegieerde boeren kunnen het zich permitteren om meststoffen te gebruiken. Boeren die bijvoorbeeld verbonden zijn aan een voedselbank zoals bij ons het geval is. De prijs van meststoffen zijn in één jaar tijd ongelooflijk gestegen:

van 61€ voor 100 kg in december 2021 naar 115€ voor 100 kg december 2022; momenteel staat hij al 155€/100kg.

Vrijwel niemand is hier in staat om dit te betalen wat tot gevolg heeft dat er voor heel veel mensen in april/mei praktisch geen oogst, lees geen eten zal zijn.Weeral, het tweede jaar op rij. Net zoals vorig jaar toen de oogst zo goed als nul was ten

gevolge van een passerende cycloon. De honger is enorm nu. Overal waar we komen in de dorpen klampt men ons aan met de

vraag naar maïs. Onze weeskinderen zitten al een maand door hun voorraad dus hebben we besloten om een extra bedeling te doen. En al onze medewerkers krijgen een zak van 50kg maïs in leen om de grootste nood te ledigen.

We hebben hiervoor ‘maar’ 3150kg extra mais nodig en waar haal je die vandaan in een land waar zo goed als niets meer voorradig is, en aan welke prijs … ? We trokken woensdag naar de markt in Jali waar volgens de dorpelingen, na uitgebreide

prospectie, nog het meeste kans op kopen was. Het werd een spannend verhaal. Héél veel volk en slechts enkele vrachtwagens waar er verkocht werd.

Het was duwen en dringen, bij momenten werd er nét niet gevochten en bij elke ‘bassin’ die werd afgewogen ging de prijs de hoogte in. Je werd er bedrogen en bestolen waar je bij stond maar uiteindelijk slaagden we erin om én onze 63 zakken maïs van 50kg én vrachtvervoer vast te krijgen. Het was een lange dag die om 6:30u in alle vroegte begon en om 17:00 u eindigde.

Struggle for live.Vandaag, zaterdag is het feest voor de weeskinderen en onze medewerkers want we hebben vanmorgen de extra bedeling gehouden.

Het geeft een wrang gevoel te weten dat er zóveel anderen zijn die we niet hebben kunnen helpen.
Het is duidelijk dat de voedselbank de zwakke schakel is in ons project. Het klopte allemaal zo mooi in theorie : je investeert in x-aantal boeren die elk jaar bij de oogst 4 zakken mais van 50kg afstaan aan de voedselbank. De overige oogst is voor hen en

zij kunnen hiermee doen wat ze willen. Ze zijn verzekerd van voldoende voorraad voor hun familie en kunnen hun ‘overschot’ verkopen als de vraag op de markt hoog is. Maar in de praktijk door de klimaatverandering, wateroverlast of droogte, insectenplagen … hebben onze boeren dikwijls kleine, onvoldoende oogst en dus geen 4 zakken maïs in

return voor onze voedselbank. De extra mais die we moeten bijkopen én de torenhoge prijzen voor bemesting maken dat het prijskaartje voor ons met het jaar hoger wordt.

Verder loopt het regenseizoen hier op zijn einde maar zijn er nog regelmatig zware regenvlagen, is er al weken op grote schaal cholera, zijn er, waar we logeren, elke dag ‘blackouts’ van elektriciteit en zaten we er twee dagen zonder stromend water. Wordt onze ‘Under 5 Clinic’ wekelijks druk bezocht en zit er een melkprojectje in de pijplijn. Meer daarover, met jullie goedvinden, in een volgende nieuwsbrief.


Warme groet,

Danielle


Samala Belgium vzw – Ond.Nr. 0612990906 Danielle en Bruno Everaert-Dekort Jef Peetersstraat 1 2300 Turnhout Tel. 0476 59 42 49


Rekeningnummer BE83 1430 9315 0215


Fiscaal attest mogelijk door storting op KONTINENTEN vzw : rekeningnummer BE66 7380 3734 7143


met vermelding SAMALA BELGIUM én uw rijksregisternummer

Yorumlar


Recente berichten
Archief
bottom of page